Moneasa, ceea ce nu ştiţi

Se pare că situaţia clădirii băilor termale din Moneasa a stârnit mare interes aşa că revenim cu informaţii ce nu au fost niciodată publicate în presă. Prin publicarea acestor date, dorim să ne afirmăm sprijinul faţă de actualul proprietar pentru a-şi putea realiza planurile de reabilitare a unei clădiri istorice din judeţ.

Clădirea a fost cumpărată de Ioan Isai, un om de afaceri din Arad, în 2006. În acel moment clădirea era într-o stare irecuperabilă, fiind furate până şi grinzile acoperişului. Expertiza efectuată de o echipă din Cluj a relevat că pereţii sunt compromişi şi clădirea TREBUIE demolată. Prezenta un pericol pentru trecători. Proprietarul a demolat clădirea şi a fost obligat să transporte molozul la 60km. Operaţiunea a costat 4 miliarde de lei vechi. A fost demolată şi Vila de pe vale, starea ei tehnică fiind similară.

În 2006 deja exista pe vale o staţie de pompare pentru alimentarea cu apă a localităţii. Era într-o stare jalnică, nu se folosea. Teoretic servea pentru alimentarea de avarie. Moneasa se alimentează de pe un puţ forat. Compania de apă a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea staţiilor de alimentare, printre ele şi aceasta de pe vale. Lucrările nu au fost pornite, s-au obţinut doar fondurile. În acel moment Isai a propus consiliului local mutarea acestei staţii mai jos pe vale, pe cheltuiala lui. A făcut proiectul, a făcut rost de teren, a obţinut toate avizările. Cei de la compania de apă au fost de acord, consiliul local a fost de acord. Cei de la Consiliul Judeţean nu. Au refuzat proiectul pentru că în noua locaţie, cu câţiva metri mai jos, ar fi fost nevoie de o pompă suplimentară al cărei consum ar fi crescut costurile de exploatare cu 50 lei pe an. Reţineţi 50 lei, 12 euro pe an. După ce omul a investit mai mult de jumătate de milion de euro în proiectele proprii, demolare, proiectele pentu mutarea staţiei… Motiv ridicol, doar ca preşedintele de atunci să arate că dacă el nu vrea, nimeni nu mişcă în judeţ.

Între timp staţia s-a construit. S-a închis peştera, pentru că de acolo ia apă. Peştera a fost un important obiectiv turistic,era vizitabilă dacă se lăsa liberă ieşirea. Apa se scurgea din ea. Acum e pe post de rezervor de apă pentru situaţii de secetă, într-o localitate unde media multianuală a precipitaţiilor este triplă faţă de Arad. Pe valea vecină, cea cu Hotel Moneasa, este o staţie de pompare similară. Nu accea s-a reabilitat, deşi este pe domeniul public, ci aceasta care este pe un domeniu privat, chiar dacă se sacrifica principalul obiectiv turistic natural din Moneasa, peştera.

În acest moment proiectul de reabilitare a băilor este total compromis. Noi am văzut acest proiect. El presupunea reconstrucţia clădirii băilor. Faţada a fost lăsată în picioare pentru fi integrată în clădirea nouă, tocmai pentru a păstra atmosfera clădirii. Ar fi fost construit un centru spa şi câteva vile mai sus pe vale. Peştera trebuia să fie vizitabilă şi s-ar fi reabilitat şi lacul cu nuferi şi aleea de urcare pe vale. Parcarea era prevăzută jos în vale, pentru a nu perturba ecosistemul văii.

Proiectul nu se poate realiza pentru că legea spune că în jurul staţiei de alimentare trebuie păstrată o zonă de protecţie de 25m fără clădiri. Practic toată lăţimea văii este zonă de protecţie. Cei de la Consiliul Judeţean ştiau foarte bine asta şi au sabotat principala investiţie din Moneasa doar pentru că aşa a vrut muşchii lor. În plus toată investiţia din bani europeni a fost prezentată opiniei publice ca mare realizare, deşi s-au băgat bani grei în ceva inutil. De faptul că au constuit pe terenul altuia, ce să mai vorbim.

Momentan Ioan Isai plăteşte redevenţa pentru apa termală din Moneasa, apă termală de care evident el nu se poate folosi. Toţi (Hotel Moneasa, ştrandul,..) folosesc apa caldă fără să plătească un ban iar Ioan Isai este prezentat în zonă ca şmecherul care a pus mâna pe apa caldă. Dacă nu curăţa puţul, nici apă caldă nu mai era. Omul nici nu mai vrea să audă de Moneasa, nu ştie ce să facă cu clădirea şi terenul, este scârbit de toată tevatura creată de aleşii noştri. Ar putea să se judece ani de zile, poate ar câştiga, dar nu este nebun să investescă milioane de euro undeva unde este privit ca un duşman. Credeţi-ne, omul nu este un şmecher. Nu aţi auzit de el în presă, nu a furat, nu a dat tunuri. Am stat de multe ori în vorbă cu dânsul, este un intelectual cu pregătire tehnică care prin 20 de ani de muncă a ajuns să câştige suficienţi bani ca să poată face ceva frumos. Nu a fost lăsat.

Să fim clar înţeleşi: Ioan Isai a vrut, consiliul local Moneasa a vrut, Regia de Apă-Canal a vrut, primarul poate ar fi vrut şi el. Actualul europarlamentar Iosif Matula nu a vrut. Punct.

2 Replies to “Moneasa, ceea ce nu ştiţi

  1. Cunosc si eu aceasta problema!
    Neprofesionalismul si excesul de zel fac intodeauna greseli monumentale!Exact ca si aceasta! Il cunosc personal pe domnul Isai si am avut incredere in proiectul dansului!
    Pacat de nematerializarea investitiei, ar fi ridicat imaginea si asa stirbita a Statiunii ar fi dat o alta culoare zonei si asa decimata de <> practicat in Moneasa!
    Pacat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.