Doi la sută

Ce înseamnă 2% pentru contribuabili

Prevederea 2% este un mecanism de transparentă fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcţioneze 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).

Puteţi astfel decide către cine merg (2%) din impozitele dvs.!

De ce e bine să folosiţi această prevedere?

  • Nu vă costă nimic!
  • Contribuiţi la eficientizarea cheltuirii banului public-deci al dvs.!
  • Puteţi ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. directionand 2% către o organizaţie care lucrează în acel domeniu.
  • Vă puteţi asigura că acei bani rămân în comunitatea dvs. directionandu-i către o organizaţie locală.
  • Puteţi ajuta oameni în nevoie directionand 2% către o organizaţie care lucrează pentru ei!

Ce trebuie să faceţi?

Pasul 1. Alegeţi un domeniu şi o organizaţie către care vreţi să directionati 2% din impozitul dvs. Citiţi sectiunile cum se alege organizaţia şi cum aleg o organizaţie bună sau consultaţi baza de date. Dacă doriţi puteţi răspunde uneia din cererile pe care probabil le veţi primi sau despre care veţi citi sau auzi.

  • Direcţionarea a 2% din impozitul dvs. este o opţiune şi nu o obligaţie.
  • Nici o autoritate a statului, nici o organizaţie sau angajatorul dvs nu vă pot obliga să faceţi acest lucru.
  • Alegeţi organizaţia pe care o doriţi dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Dacă ne-aţi ales pe noi, completaţi formularul cu datele noastrei:

Numele organizaţiei: Asociaţia “Pro Urbe Arad”
Codul de identificare fiscală (codul fiscal): 18648057
Contul organizaţiei în format IBAN:: RO40BPOSO2002590500RON03

Pasul 3. Completaţi datele pe declaraţia în funcţie de sursa dvs. de venit:

dacă aveţi venituri din salarii:

  • completaţi declaraţia 230 (punctele A şi B)

Nu vă faceţi probleme dacă nu cunoaşteţi suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteţi lasă căsuţa necompletata.

dacă aveţi venituri din alte surse(cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc):

  • completaţi declaraţia 200(punctul III)

Cei care obţin, pe lângă salarii, şi alte venituri, vor completa formularul 200-Declaraţie specială privind veniturile realizate în anul 2006, la toate capitolele aferente tipului de venit obţinut, inclusiv capitolul III, Destinaţia sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Puteţi obţine declaraţiile 200 şi 230 de la administraţiile financiare, le puteţi descărca de pe situl Ministerului Finanţelor Publice (portal ANAF, zona de asistentă a contribuabililor, persoane fizice, formulare), puteţi ruga o cunoştinţă să vă facă o copie, puteţi cere o copie organizaţiei către care doriţi să directionati 2% sau.

Puteţi descărca de aici toate formularele:
Formularul 200
Cererea 230 (trebuie să listaţi si să depuneţi la finanţe doar prima pagină a documentului)
Ordinul Ministrului Finantelor Publice 185/2007 (include si formularul 200 si formularul 230 si instructiunile de completare)

Vă rugăm să completaţi cu atenţie toate datele, inclusiv datele organizaţiei: nume, cod fiscal şi cont bancar. Atenţie contul bancar în format IBAN are 24 de cifre!

Pasul 4. Trimiteţi prin poştă declaraţiile administraţiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneţi-o chiar dvs. Termenul limită este 15 mai 2008!

V-aţi adus contribuţia la buna cheltuire a fondurilor publice şi aţi contribuit la o viaţă mai bună în comunitatea dvs.! Până la 31 decembrie administraţia financiară va centraliza toate informaţiile şi va vira sumele strânse către organizaţiile beneficiare.

Asta-i tot!

Ce nu este prevederea 2%?

Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donaţie! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit) dar puteţi decide modul şi cui va fi ea alocată.

Direcţionarea a 2% nu este o metodă legală de fraudă fiscală! Nu aveţi dreptul să cereţi nici un fel de beneficii financiare sau de altă natură organizaţiei către care aţi direcţionat 2%.
Pe bază eficienţei şi transparentei ei însă puteţi decide dacă anul viitor va mai beneficia de prevederea 2% din partea dvs.!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.