Băile Moneasa

Părinţii celor din generaţia a III-a, se mândreau odinioară cu pavilionul central a băilor termale Moneasa, construcţie maiestuoasă în stil baroc, cu ornamente şi coloane din marmură. Pe antablament se păstrează încă un blazon încadrat cu frunze de stejar. Încăperile de tratament şi băile erau placate de asemenea în plăci de marmură. După reparaţiile survenite în anii ’30, instalaţiile sanitare au fost executate de firma HOLLO din Arad, amănunt semnificativ, deoarece toate rozetele şi porţelanurile purtau înscrisă marca. După 1900, treptat, toate s-au furat ori s-au distrus din cauza neîngrijirii clădirii. Ulterior s-a demolat, cu ori fără autorizaţie, rămânând în picioare intrarea.

Comuna Moneasa, atestată documentar în 1597, aflată în partea de S-V a Munţilor Codru Moma, la altitudinea de 290m, era bogată în izvoare de apă mezotermală, staţiunea fiind renumită încă din sec.XVI. După 1866 începe valorificarea sistematică a apei termale , iar pavilionul central a fost construit după 1881. Clădirea a funcţionat neîntrerupt până după 1990. Odată cu întreruperea funcţionării pavilionului central, a dispărut şi restaurantul elegant din spatele pavilionului, o sală de popice şi câteva încăperi cu destinaţia de cazino şi club.

Astăzi , cea ce a constituit PERLA MUNŢILOR APUSENI, s-a transformat într-o ruină. Apele termale, mărturie a ceea ce a fost acolo, se scurg în pagubă din pereţii canalului colector.

5 Replies to “Băile Moneasa

 1. gina: Da, ultima imagine este luată din spatele clădirii. Practic din clădire a rămas faţada şi vreo 5 metri din zidurile laterale. DAR. Starea actuală nu se datorează proprietarului ci… Vom reveni in câteva zile cu intreaga istorie recentă a „Kurbad”-ului. Să vezi cum e când vrei să faci ceva normal în România.

 2. cateva zile? :p

  da, imi imaginez cum e
  si ma uimeste si mirarea sau respectul meu visavi de cei care incearca sa faca ceva NORMAL
  mi-amintesc mereu de goma spunand in nu mai stiu ce context ca un roman a venit la el in franta sa-i stranga mana si sa-l felicite pt tot ce facuse ca disdent si el era socat la gandul ca traim intr-o lume in care oamenii ii felicita si glorifica pe cei care pur si simplu fac .. ce trebuie facut

 3. Am vazut de acum trei ani ca au demolat frumusete de baza de tratament, de atunci tot asa a ramas, acum ca a venit criza, sper sa nu mai scoata bani cei ce au demolat-o, ba chiar as vrea sa fie plin de datorii si sa se impuste.
  Tot acolo mai era o vila care a fost si ea demolata si a rasarit o casa care a ramas intreaga, semn ca acolo sta proprietarul sau muncitorii ce au demolat. Mai in spate e o pestera inchisa de multi ani, totul in zona e parasit, doar lacul cu nuferi a ramas, deci apa termala este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.