Monumetul cu cofrete multe

Monument cu cofrete

Arădean fiind, nu se poate să nu fi trecut pe str. Ghiba Birta, și atunci, este imposibil să nu fi remarcat cele două edificii în suferință, de la nr.16 și nr. 18. Amândouă cu decorațiuni speciale, cu mozaic și plăci din faianță, dar căzute și pierdute, ce din păcate nu se vor putea restaura și reproduce originalele. Arată jerpelite și neglijate, de nu poți alege 1 metru pătrat de fațadă să o fotografiezi, să arați măiestria arhitectului și gustul proprietarului.

Ca dezastrul să fie complet, fațadele ambelor case sunt sluțite de cablurile ce le traversează, iar geamurile de la lucarne sunt lipsă. Casa de la numărul 18, fostă a lui Nachtnebel Odon, construită după planurile lui Emil Tabacovici în 1911, ( nici nu-i atât de bătrână), este un unicat în cadrul clădirilor stil secession din Arad, ne explică cei doi istorici prof. Ujj Janos și Gh. Lanevschi. Este o excepție, da, asta o spun eu, deoarece printre clădirile clasificate, are 4 (patru) cofrete de gaz , instalate pe fațadă, la vedere. Stilul este autentic arădean, cu toate utilitățile pe fațadă, fără a se ține seama de tăblițele ce indică calitatea de monument istoric.

Priviți fotografia, stimați consilieri municipali, poate puteți ajuta proprietarii să-și îndeplinească îndatoririle față de monumentele istorice, acestea în mod special, și celelalte din oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.