Pro Urbe Arad

Blogul asociaţiei pentru protecţia patrimoniului urban

Un instrument servind arbitrarul. Elaborarea autorizaţiei, o rutina perfect opacizată, uneori imposibil de încadrat  în evantaiul de legi ori hotărâri ale consiliilor locale. Autorizaţia este şi bicoloră, putând fi câteodată albă, alteori neagră. Autorizaţia se auto-orientează, după cum bate vântul, la fel ca şi cocoşul de pe horn, niciodată perpendiculară pe direcţia vântului.

Autorizaţia de construire merge mână-n mână cu demolarea. De la eliberarea ei, semnata de primarul localităţii, întreprinzătorul demolează perfect legal, urmând să construiască şi mai legal. Chiar dacă ce v-a urma, contravine intereselor arădenilor, ori potrivindu-se ca nuca-n perete cu ansamblul, ce mai contează, oricum le-au dispărut maniacilor sâcâitori, mărturiile de perenitate. Dărâmarea a devenit un fapt la ordinea zilei. Mai nou, cred că se cuvine o corecţie, documentul legalităţii trebuie rebotezat : AUTORIZAŢIA DE DEMOLARE/ CONSTRUIRE, adaptat la necesităţile actuale.

O asemenea autorizaţie, însoţită de un preaviz pentru dispariţie (desfiinţare) a băgat deunăzi groaza în patronii şi chioşcarii ce vând ziare. ZIARUL, devenit peste noapte o părticică din mass-media arădeană, a apucat o nouă tinereţe după 1990, a creat   deprinderi noi, dar şi dependenţă.  Gestul de a-l cumpăra s-a automatizat, vine omul casă obosit de la muncă ori de alergătură, ziarul ce-l cumpără de la chioşcul de la colţ, îi asigură relaxarea, fotoliul, papucii, tabieturile. Altul, ce-şi doreşte  informaţia proaspătă, dis-de-dimineaţă, coboară la chioşcul lui (bunăoară de la Podgorie) , şi până ce revine în casă, cafeaua s-a răcit, alintaroma ei simţindu-se din casa scării, dependenţa de care aminteam , iată , lucrează fără să ne dăm seama.

Se vor desfiinţa chioşcurile, auziţi, temporar, poate, dar tot aşa de siguri să fim, cititorii de presă şi chioşcarii, că ele vor reapare în locuri precise, locuri analizate, locuri dispuse de comisiile specializate în ştiri, numai şi numai, pozitive, după modelul propus de (re)strânsul colectiv de parlamentari. Desigur, este just, măi frate, să ferim oamenii muncii de ştirile profund dăunătoare, de propaganda putredă a opoziţiei… dar stai, avem noi opoziţie?

Unii visează bulevarde largi, mărginite pe dreapta şi pe stânga de cofrete electrice, de clădiri decorate cu minunata culoare galbenă a conductelor de gaz, ce şerpuiesc peste ornamentele eclectice, ce dispar din loc în loc, apoi reapar, prin orificii, din pură întâmplare executate pe mijlocul unei plachete ornamentale. Cablurile, devenite pe nesimţite,  un specific definitoriu al oraşului Arad, conferă o distincţie  aparte pomilor şi frontoanelor palatelor, şi ele fiind pozate legal, prin …AUTORIZAŢIE.

Iar dacă am păstra intactă actuala  reţea de chioşcuri, la îndemâna arădenilor, zău aşa, opera de trei parale a afişelor lipite peste plachetele indicând –MONUMENT ISTORIC- ori pe faţadele instituţiilor, ar rămâne fără perspectiva acuală, vizibile din toate poziţiile. Să nu umbrim nemeritat, măi frate, opera lipitorilor de afişe, afişe ce ne ţin la curent cu măreţele realizări locale, cultural-aducative.

Înălţătoare, apoteotică, măsura cu desfiinţarea chioşcurilor de ziare, chiar aşa, fie şi temporar, că prea s-au burghezit arădenii, să le vină ziarele ca para mălăiaţă. Apoi incidenţa aceasta cu ştirile negative ce ne otrăvesc …

Închei visarea la viitoarele magistrale fără chioşcuri, cu o propunere pozitivă, adică, să se înfiinţeze o piaţă specială, a chioşcurilor, chioşc lână chioşc, ca Piaţa Ruşilor de la Catedrala Veche , tarabă lângă tarabă, într-un loc împrejmuit , cu pază, ca nu cumva vreun întreprinzător sa-şi fure noaptea chioşcul şi să-l readucă la Podgoria. Locul Pieţei Ziarelor, mai bine al hipermarketului de ziare,  să-l fixăm cu aprobarea comisiei de presă, undeva spre Zidăreni, la şosea, direct pe spaţiul verde menit să sporească verdeaţa pe cap de locuitor al arădeanului, indicator pe care dorim să-l sporim la nivel de UE.
Tot înainte, spre noi nivele de civilizaţie!

Din categoria: Îi doare în cot

Scrie un comentariu

*