Pro Urbe Arad

Blogul asociaţiei pentru protecţia patrimoniului urban

Clădirea Diecezanei

Ultima modificare: în 25 octombrie 2009

Str. Mihai Eminescu nr. 18

Google Maps

Construit în anul 1908, edificiul P+2 are un plan în formă de „L”. Acesta adăposteşte aastăzi magazinul Diecezana şi locuinţe.

Frumoasa faţadă cu deschideri de diferite forme, inclusiv treflate, gruparea lor pe nivele, elementul decorativ al ancadramentelor în general şi a porţii pietonale în special, includ edificiul în grupajul clădirilor stil neoromânesc în Arad *.

Ca o curiozitate, pe faţadă, la nivelul etajului 2 , printre ornamente, a apărut partea exterioară a unui dispozitiv de răcire a aerului. Trebuie să menţionăm curajul şi tupeul, ieşit din comun, al beneficiarului, clădirea beneficiind de protecţia legii 422/2001. Montarea dispozitivului s-a realizat prin dislocarea cărămizilor din zid, fără a fi asigurat cu buiandrug, pericolul de surpare fiind permanent. Nu putem preciza anul când a fost montat, dar cu precizie, vreme de 4 ani, atât au durat intervenţiile Asociaţiei Pro Urbe Arad, până ce proprietarul clădirii , Arhiepiscopia Aradului a demontat cutia, însă, fără, a remedia stricăciunile cauzate faţadei.

* Date preluate din volumul  „ARAD – patrimoniul cultural construit”. Autori Lanevschi Gheorghe şi Ujj János. Edit BRUMAR Timișoara

Scrie un comentariu

*