Casă de raport

Str. Episcopiei nr. 3

Arhitect: Tabacovici Emil
Anul construcției: 1911
Stil: Secesion

Google Maps

Pe str. Episcopiei există, parcă concurând una cu alta, câte două edificii impunătoare construite după planurile lui Emil Tabacovici şi alte două, la fel de impunătoare, construite după planurile lui Szántay Lajos.

Casa de la nr. 3 construită în 1911 după planurile lui Emil Tabacovici, este un original exemplar  al stilului „1900” din Arad.

Originalitatea este dată de îmbinarea armonioasă , într-un joc al volumelor decorului construit şi aplicat ce încântă ochiul, şi de marea varietate a materialului utilizat.

Alternanţa bow –window-urilor cu balconaşe de diferite forme  şi mărimi, cu balconaşe din zidărie ori din fier forjat şi copertine  susţinute de stâlpi din lemn dau farmec faţadei.

O notă aparte o dă capul de femeie din profil, uşor în relief, ce este amplasat  pe consolele ce susţin bow-window-urile.

O poartă pietonală în două canate cu decor vegetal uşor conturat conduce spre o galerie a porţii şi spre casa scării, îngrijit lucrate, ce dau spre o curte interioară  unde se află un simulacru de bazin în mijlocul căruia este amplasat un grup statuar format dintr-o lebădă şi un copil*.

Casa se menţine destul de bine, curtea este îngrijită. Grupul statuar, astăzi dispărut este înlocuit cu o figurină kistch, pitic din ghips. Casa era prevăzută din construcţie cu două lifturi, unul pentru lemne şi celălalt modern, montat reglementar, în interior, pentru persoane, cu casă a liftului, demontat în anii de instalare a regimului comunist şi  instalat în Hotelul Patidului, astăzi Hotel Central. El funcţionează şi astăzi în bune condiţiuni. La fel s-au petrecut lucrurile, cum aminteam, şi la Palatul Bochus, transportate în direcţii necunoscute, după interesele partidului-stat din anii ’60, după spusele responsabilului de bloc.

* Date preluate din volumul  „ARAD – patrimoniul cultural construit”. Autori Lanevschi Gheorghe şi Ujj János. Editura BRUMAR Timișoara

One Reply to “Casă de raport”

  1. Da, exista. Dar nu cred ca au in … dotrae un turn de veghe de unde sa aiba o perspectiva asupra intregului oras. De aceea cred ca este nevoie de un apel telefonic prin care sa fie anuntati de anumite incidente, sau … accidente care afecteaza calitatea aerului sau a apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.