Casa cu mozaic aurit

Str. Elena Ghiba-Birta nr. 18

Arhitect: Tabacovici Emil
Anul construcției: 1911
Stil: Secesion

Google Maps

Casă de raport a lui Nachtnebel Ödön este un unicat în cadrul clădirilor secession din Arad.

Unicitatea sa, dată de mozaicul cu flori şi păsări pe fond auriu sau verde, complectează decorul floralo-vegetal al feroneriei şi al lemnului sculptat utilizat în decorarea faţadei.

La nota distinctivă a edificiului contribuie , începând de la parter, simulacrul de bow-window din care se desprind consolele ce susţin bow-window-ul de la etaj. Acesta , încununat de un acoperisş în două ape, întregeşte aspectulş propriu zis al acoperişului clădirii, prevăzut cu o lucarnă şi un simulacru de turn. La ora actuală edificiul adăposteşte un magazin la demisol, în rest locuinţe*.

Situaţia actuală a casei este tragică, o fotografiază străinii pentru a demonstra că la Arad patrimoniul arhitectural nu este preţuit. Astfel, în majoritate mozaicurile colorate din plăcuţe ceramice sunt ştirbe, abia de se mai poate ghici figura ce era reprezentată. De la acoperiş în jos curge tencuiala, profilele în relief se estompează. Binevoitorii de la parter, pentru a opri degradarea au dat o şapă superficială de ciment nivelând totul. La o familie de la parter există pungi pline cu plăcuţe colorate adunate în decursul timpului. Cei de la gaz, dintr-un dispreţ pentru tot ce este monument istoric în Arad, au instalat 4 cofrete de gaz pe faţadă. Ţeava galbenă traversează faţada în lung şi-n lat, parcă acesta ar fi ornamentul definitoriu. La lucarne, la toate lipseşte geamul. Tâmplăria de lemn îşi trăieşte ultimele clipe. După starea actuală, privitorul se poate întreba dacă Nachtnebel , când şi-a construit casa, a fost în toate minţile, a cheltuit (risipit) o mulţime de bani pentru nişte ornamente, care contemporanilor nu le sunt de nici un folos, nimeni nu le preţuieşte. Din cele 5 familii proprietare ale imobilului, doar una singura este împotriva restaurării, celelalte îşi doresc să întreprindă formalităţile, şi să suporte costul pentru restaurare. Dacă Primăria ar cerceta asemenea cazuri, şi sunt multe în Arad, ar putea interveni şi convinge asociaţiile de proprietari să colaboreze pentru a stopa declinul. În acest caz sunt două tabere , 4 contra 1, ce-şi macină nervii în vreme ce ornamentele cad, casa se distruge.

Ce minunăţie de casă, un unicat splendid,de fapt str. Ghiba Birta este plină de case cu cele mai fine şi delicate ornamente.

Asociaţia PRO URBE Arad a făcut nenumărate intervenţii în mass-media arădeană, fără ca cei în măsură să intervină să se sesizeze.

* Date preluate din volumul  „ARAD – patrimoniul cultural construit”. Autori Lanevschi Gheorghe şi Ujj János. Editura BRUMAR Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.