Casa de raport a lui Bruchner Lipót

Str. Elena Ghiba-Birta nr. 20

Arhitect: Szabó József
Anul construcției: 1910
Stil: Eclectic

Google Maps

„Casa cu faiaţa albastră” este o clădire P+1, pe care, la prima vedere eşti tentat să o atribui stilului secessionului geometric. La o privire atentă se constată că de fapt aparţine eclecticului, având un amalgam de elemente decorative de elemente decorative, din cadrul diverselor stiluri istorice, inclusiv secession*.

Astăzi faţada arată jalnic. Are faianţa în majoritate căzută. Tencuiala scorojită arată cărămida. La instalarea gazului, meseriaşii fără responsabilitate au găurit faţada exact printr-un ornament excepţional, o placă cu păun şi o fructieră în relief, desprinzînd o mare suprafaţă din el. Ca peste tot în Arad, instalarea gazului s-a făcut într-o manieră iresponsabilă, cu ornamente distruse şi faţade degradate. Împreună cu nişte cofrete care sunt într-o stare mizerabilă, galbene şi ruginite, faţadele monumentelor istorice arată, din păcate , ca după un bombardament. Deocamdată , în mod surprinzător, administraţia oraşului nu se implică, degradarea celor mai frumoase clădiri pare de neoprit.

Recent această clădire este cuprinsă într-un plan de reabilitare în responsabilitatea D.C.C.P.A. Arad

* Date preluate din volumul  „ARAD – patrimoniul cultural construit”. Autori Lanevschi Gheorghe şi Ujj János. Editura BRUMAR Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.