Pro Urbe Arad

Blogul asociaţiei pentru protecţia patrimoniului urban

CRUCEA EROILOR a fost batjocorită

Publicat de Bujor Buda în 6 august 2007

În parcul din spatele Primăriei a fost amplasată CRUCEA EROILOR, cu siguranţă cel mai important monument arădean. Opera arhitectului S.Rafiroiu, ce comemorează jertfele de sânge cu care Aradul a contribuit la Marea Unire.

Un monument simplu, măreţ prin semnificaţie, imortalizează mumele eroilor sculptate pe toate cele patru laturi. Dintr-o lipsă de educaţie, pentru care se fac vinovaţi părinţii, dar si dascălii, şi din lipsa ori cărei supravegheri, Crucea şi soclul au fost mânjite cu desene, inscripţii ce dezonorează memoria eroilor, şi ne pătează obrazul.

Parcul este păzit de jandarmi, de paznici plătiţi, în subordinea Primăriei, având , culmea, sediul peste drum de monument, în demisolul Paltului Cenad, şi care se întrec (probabil) să respecte deciziile Consiliului Municipal privitoare la plimbatul câinilor, biciclete, etc. Poate, din cauza sarcinilor copleşitoare, aceştia nu au avut disponibilităţi să supravegheze cel mai important monument arădean, acum mânjit şi batjocorit.

Vor veni zilele aniversărilor tradiţionale, când autorităţile şi partidele vor depune coroane, vor rosti cuvântări de circumstanţă, ce nu vor putea şterge inscripţiile şi petele prin care dovedim că nu ne ştim respecta trecutul.

Din categoria: Îi doare în cot

Scrie un comentariu

*