Ce ne-am dori pentru Arad în 2024

baile din cetatea aradului

Având în vedere că la anul vor fi alegeri locale, probabil vom avea parte de promisiuni cu carul. Ni se va promite Cetatea, Bulevardul, parc în Vlaicu, pod nou la Trei Insule, câte și mai câte.

Se va finaliza Piața Catedralei, pecetluind definitiv soarta străzii Mețianu. Poate se vor termina și niște reabilitări termice de blocuri, din bani locali, pentru că finanțarea lor de către ADR Vest s-a pierdut. La fel s-au pierdut și banii pentru terminarea proiectului fără vreo utilitate de pe Mărului și a sistemului de semaforizare identic de inutil de pe viitorul traseu al autobuzelor electrice. Vom putea închiria biciclete printr-un sistem foarte modern, și vom putea face cu ele o tură în jurul rastelului pentru că nu există piste de biciclete de la un rastel la altul. Deci loc de mai bine este mult. Prin urmare putem să ne dăm frâu liber imaginației și să ne dorim la fel de multe și colorate, precum promisiunile care ne vor copleși. Dar hai să rămânem realiști în dorințe!

Ne dorim un altfel de trafic în centru

În ultimele săptămâni din 2023 am fost solicitați de către administrație să colaborăm la elaborarea proiectului de remodelare a Bulevardului. Acel proiect care despre care se tot vorbește dar despre care nu se publică nimic. Un proiect la care lucrează o firmă din Cluj. Pro Urbe a acceptat propunerea, dar suntem conștienți că această colaborare nu va avea vreo finalitate pentru că proiectul nu are finanțare. Suntem de acord să colaborăm dar înțelegem foarte bine că nu se dorește colaborare reală, cu o finalitate certă, ci doar un joc de gleznă care să ne țină ocupați. Suntem bine intenționați, dar nu naivi. Iată cu ce plecăm noi la aceste discuții:

  • Pistă de biciclete pe tot centrul, în zona verde pe sub copaci,  cu ieșiri sigure și prioritare către școlile din centru
  • Linie de tramvai unică și gratuită pe centru, între Podgoria și Piața Romană. Reconfigurarea celorlalte linii
  • Reconfigurarea pieței din fața Primăriei
  • Reconfigurarea intersecției străzii Xenopol, Decebal și Dragalina pentru fluidizarea traficului, după care:
  • O singură bandă de circulație pe ambele sensuri, fără posibilitatea de oprire, pe segmentul Primărie-Teatru și lățirea semnificativă a trotuarelor
  • Reconfigurarea traficului pietonal în piața Podgoria și transformarea intersecției în sens giratoriu real
Altundeva se poate. Și la Arad se poate.

Ne dorim o altfel de viață în centru

Centrul Aradului este mort. Apartamente nelocuite, curți insalubre, trafic auto poluant, spații comerciale cu destinații necorespunzătoare. Cu un asemenea centru orașul nu are cum să se dezvolte.

În momentul de față centrul Aradului favorizează traficul auto, nu viața oamenilor. Mașinile nu socializează. Mașinile nu încheie afaceri, nu discută despre nimic. Mașinile nu au idei. Oamenii au idei. Lor ar trebui să le asigurăm condiții bune de trai, nu mașinilor locuri de parcare suficiente.

Dacă nu există efervescență, orașul nu are viitor

Fără o viață socială efervescentă nu avem nicio șansă să ridicăm acest oraș. Putem face oricâte mall-uri, ele nu aduc prosperitate. Prosperitatea este adusă de oameni. Dacă oamenii nu se simt bine într-un oraș, orașul se va depopula, economia va suferi. Prosperitatea unui oraș, de când există orașe, este dată de starea clasei de mijloc. De negustorime, meseriași, funcționari, medici, profesori, ingineri. De toți cei pe care îi numim generic orășeni. Acești orășeni au nevoie de cinematografe, teatre, concerte, terase, băi, parcuri, expoziții, dezbateri, în general evenimente sociale la nivelul lor. Este nevoie și de Festivalul Berii și de AOA, dar pentru dezvoltarea orașului este nevoie de puterea financiară și de capacitatea de gândire a clasei de mijloc.

Ne dorim ca viitoare administrație să dea prioritate maximă dezvoltării pe centru unor asemenea afaceri sau instituții, în detrimentul caselor de pariuri, a farmaciilor sau a magazinelor cu marfă ieftină. Dorim un plan integrat de dezvoltare a centrului pe segmentul dintre Primărie și Boul Roșu.

Dorim Cetatea, dar…

O dorim preluată și închisă pentru conservare în prima fază. Orice investiție majoră în cetate în acest moment ar avea efecte nocive asupra centrului. Aradul nu are puterea financiară necesară pentru dezvoltarea unui nou centru, ceea ce ar trebui să devină cetatea. Moare și centrul actual, chiar nu e cazul să îi dăm lovitura de grație. Cetatea trebuie preluată, închisă și începută o lucrare de conservare și restaurare serioasă, cu gândul la dezvoltarea unui nou centru urban, complementar celui actual. După părerea noastră orice promisiune legată de proiecte în Cetate este nefondată în acest moment. Gândiți-vă doar la reabilitarea eșuată a unei clădiri valoroase cum este cea a Liceului Elena Ghiba-Birta. A ieșit un dezastru. Cetatea este de zeci de ori mai mare.

Dorim foarte tare Ștrandul

Nu mai vrem la Gyula, la Makó, la Szeged, Oradea sau Timișoara. Vrem înapoi pe Ștrandul din Arad. Vrem să ne cheltuim banii aici, pe servicii de aceeași calitate. Vrem ca banii noștri șă rămână în bugetul Aradului, nu al altor orașe, chiar din alte țări. Am fost cei mai buni din zonă în acest domeniu, în două decenii am ajuns ultimii.

Ar trebui creată această atmosferă printre zidurile exterioare ale Cetății

Vrem să vedem proiecte pentru refacerea Ștrandului, înainte să fie aprobate pe șest. Tare ne-am dori niște bazine și niște tobogane spectaculoase printre zidurile Cetății. Un aquapark nebun integrat printre zidurile exterioare ale cetății. Și vrem înapoi în Mureș!

Dorim și mai tare dezbateri serioase și transparență

Aradul a pierdut competiția cu orașele din jur. În ultimii 15 de ani în Arad nu a fost nici o investiție serioasă. Cu toate că s-a construit autostrada, efectul ei a fost nesemnificativ. Cu Timișoara nu are sens să ne comparăm, cu Oradea la fel, cu Szeged la fel. Sectorul privat ne-a ocolit, iar administrația a făcut în bună măsură niște investiții inutile, cel mult de imagine. În plus le-a făcut într-un mod obscur, fără să le prezinte cetățenilor în prealabil, fără să ceară părerea cuiva. Când veți mai auzi de la cineva „că s-a bazat pe părerea specialiștilor”, să îl lăsați în pace. Specialiștii care nu își asumă public proiectele publice, ar trebui excluși din orice proiect plătit din banii contribuabililor.

În 2024 am vrea să știm de toate planurile administrației, din moment ce toate sunt plătite din banii noștri. Aste pentru că mai toate proiectele scoase din pălăria Primăriei în ultimele decenii au fost modeste, dacă nu inutile sau chiar nocive.

Tinerii sub 30 de ani sunt jumătate ca număr față de părinții lor.

Orașul a pierdut 25% din populație în trei decenii iar perspectivele demografice sunt mai mult decât sumbre. La cum arată graficul de mai sus, în următoarele trei decenii vom pierde aproape jumătate din populația Aradului. Fără un efort susținut din partea administrației, orașul nu se va revitaliza. Din păcate administrațiile din ultimele decenii au fost chiar ele care au accentuat declinul, deci speranțele noastre de a vedea o schimbare radicală de viziune din partea acelora care au declanșat acest declin sunt infime. Ceea ce putem face este să ajutăm pe oricine care ne cere părerea, chiar dacă știm că Pro Urbe nu deține adevărul absolut în urbanism. Singurul lucru de care suntem siguri este că avem intenții bune.

Și dacă tot va veni un an plin de promisiuni, promitem și noi ceva pentru 2024: Nu ne lăsăm!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.