Pro Urbe Arad

Blogul asociaţiei pentru protecţia patrimoniului urban

AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE/DEMOLARE

Publicat de Bujor Buda în 22 iulie 2008

Nimic nu se mişcă în Arad fără o asemenea autorizaţie. Pentru arădenii obişnuiţi, cei ce sunt primii la plata impozitelor, pentru cei ce respectă legile, respectă autorităţile, semnătura primarului este o garanţie de legalitate.

Astăzi, din vina cui, mărturia evoluţiei Aradului, de la sfârşitul sec.VIII-lea, (clădiri rămase în picioare printr-un miracol), apoi edificiile de început de secol următor, sunt atacate de la fundaţie, se demolează cu îndârjire ,  până şi din perimetrul protejat dispar palate şi clădiri, fără milă şi consideraţie, toate având AUTORIZAŢIE de DEMOLARE.

Actorii jalnicului spectacol la care asistăm sunt: proprietarii de imobile, cu CF în ordine, primarul , cel ce semnează autorizaţia, investitorul ce-şi doreşte sporirea banilor săi, chiriaşii, etc. Restul asistă, Inspecţia pentru Cultură şi Patrimoniu, Direcţia patrimoniului de la Timişoara, figuranţii fără replică, cei ce duc tava, Inspecţia în construcţii, Protecţia mediului, vinovată pentru fiecare fir de iarbă dispărut, Instituţia Arhitectului Şef, iar spectatorii suntem moi, arăenii, ce asistăm la un spectacol de dramă, la o înmormântarea pentru a doua oară a bunicilor noştri.

Atunci când  scopul major al edililor este  realizarea de proiecte măreţe, cine să se ocupe de soarta unor edificii păstrătoare de istorie, repere ale evoluţiei arădene. Acestea sunt lăsate în mizeria ce sporeşte cu fiecare ceas, la posibilităţile unor proprietari scăpătaţi, foştii chiriaşi în socialism, restituindu-li-se apoi, în zilele noastre, o ruină, în care I.L.L.A n-a reparat o streaşină.

Administraţiile ce s-au perindat, de la prim secretari (primarii comunismului), la cei de după 1989,  care s-au ocupat de istoria Aradului, cu interes şi bani, deloc, aşteptându-se  ca Tratatul de la Varşovia, ONU, UE, NATO, vreun mecena, Banca Mondială să ne repare faţadele caselor , ruinate din neputinţa materială a chiriaşilor , a proprietarilor şi indiferenţa autorităţilor pe care le-am votat.

Recent, o declaraţie a trezit arădenii din indiferenţă şi letargie, -„Las’,  vom face noi o altă istorie”.

In final, după atâtea şi atâtea interese, încâlcite , vizibile şi invizibile, să judecăm, CE VINĂ ARE INTREPRINZĂTORUL? Poate să fie el venit de pe alte meleaguri, pentru care valorile noastre istorice şi spirituale , reprezintă poveşti de adormit copii, când după primirea AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE/DEMOLARE, se apucă să demoleze, să-şi realizeze un vis, un P+15, o parcare, un hotel, o statuie reprezentându-l, orice, tot ce „vrea muşchii lui”.

Totul este posibil în Aradul, cel ce nu are un REGULAMENT AL ZONEI PROTEJATE, CE NU ŞI-A FIŞAT CLĂDIRILE IMPORTANTE, CE N-A MENŢIONAT UNDEVA TABELUL CU CLĂDIRILE INTERZISE LA DEMOLARE, oraş în care ce-i frumos se acoperă cu afişe, cu ţevi de gaz, cu cofrete electrice, oraş ce se sufocă fără oxigen, oraşul marilor proiecte magistrale.

Înainte, tot înainte!

Din categoria: Îi doare în cot

Un răspuns la “AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE/DEMOLARE”

 1. flavius spune:

  Mi-e rusine ca sunt aradean si abia acum reusesc sa-l inteleg pe marele Cioran cand si-a aplecat genunchiul in fata Divinului si si-a cerut iertare pentru ca e roman.
  Este de neiertat masacrul facut astazi sub binecuvantarea Consiliului Local Arad, de a darama ce-a mai veche casa din Arad.
  In loc sa protejam aceste marturii ale istoriei si sa le ascultam minunatele peripetii prin care au trecut de-a lungul timpului, noi ne batem joc de ele.
  De ce sa lasam in viata cartierul istoric si ale lui respectabile marturii? De ce sa lasma un loc de promenada si de identitate istorica a cetatii? De ce sa ne rasfatam ochii si simtamintele cuturale cu aceste frumuseti? De ce sa pastram loc pe trotuar cand putem sa facem parcare tot pe aceasi strada, respectiv Heim Domokos fosta Piata Veche (doar tanjim dupa investitori straini) De ce ?
  Mai bine sa transformam un centru istoric intr-un bizar bazar unde vom gasi o panoplie de servicii dezgustatoare, si de tot felul……..?
  Sunt niste intrebari la care sunt convins ca cei aflati la carmuirea cetatii ar vrea sa raspunda dar depasesc orizontul lor d perceptie.
  Salutam incompetenta comisiei de (pueri)cultura din cadrul Consiliului Local Arad condusa de al sau invatator conul Bognar.
  Dar asta e traim in tara lui Pacala, deci trebuie sa ne pacalim unii pe altii numai domnilor nu uitati ca isoria nu iarta si se repata.
  Salutam tot spagarii.
  Un grup de nebuni insetati de frumos si carora le este rusine ca sunt aradeni.

Scrie un comentariu

*