Zona veche, o zonă protejată?

O sumă uriaşă a fost alocată restaurării zonei protejate a Aradului. În acest ceas, al 12-lea, era şi cazul. Amânarea intervenţiei de restaurare ar fi provocat daune  de neimaginat.

S-a început lucrarea, s-a trasat, s-a săpat, au fost fixate cotele, apoi bordurile, pe porţiuni s-a tras partea carosabilă, apoi a venit iarna şi şantierul s-a închis. Vedeta, PREPARANDIA, are acoperişul şi faţada aproape terminată, chiar două ghiulele, trase din Cetate, şi-au reluat locul.

De fapt zona protejată, Aradul acesta special, plin de istorie şi amintiri, arată acum a şantier abandonat (cum este de fapt până la primăvară) ce-şi lasă la vedere toate „secretele”, ca o planşă explicativă de anatomie. Toate se văd, bune şi rele. Pentru cei interesaţi să afle de unde s-a început, cât s-a lucrat, cât mai este, le recomand să facă o plimbare în zonă.

Iată câteva fotografii selecţionate, ce reprezintă nişte „bube” ce ar trebui  vindecate. Mă gândesc la renumita –PRAGA VECHE – , zonă turistică ce ar trebui să o luăm drept model.

COTA ORAŞULUI SISTEMATIZAT. Dacă se respectă , atunci umiditatea nu mai urcă pe pereţii clădirilor, iar aerisirile pivniţelor se ridică deasupra asfaltului. Să eliminăm senzaţia că oraşul vechi se scufundă.

Oraşul vechi tinde să se depersonalizeze . Multe dintre clădirile vechi au ornamentele rase. Ici şi colo mai găseşti o poartă originală cu ornamente originale.

Case vechi părăsite, în ruină , curţile pline de bălării şi năpădite de oţetari. În mod  obiectiv, cred că acestea nu se vor putea restaura. Ce punem în loc, să nu arate străzile c a o dantură cu dinţii lipsă. După CF, cei de la Primărie sunt obligaţi să se informeze despre actualii proprietari, şi intenţiile lor.

CABLURILE. Boală generalizată în oraş. Aici unde se sapă, se croiesc străzi şi şosele, din proiect să se prevadă canale pentru cabluri, ce vor deveni o sursă de venit pentru Primărie, prin închirierea spaţiului pentru reţeaua de cabluri. Nu-i o treabă nouă, în Aradul anilor ’30 liniile telefonice , conform legilor locale, au fost trase prin canale speciale.

CARTIER MONUMENT ISTORIC. Deci să se interzică de la început ramele de plastic şi aparatele de condiţionat pe faţade. La fel conductele de gaz. Să-i dăm aspectul acela – de vechi –  care după ziduri, adică care nu-şi etalează confortul ,la zi, după cum fac şi ceilalţi.

Dacă se intervine din timp, se poate şi preîntâmpina derizoriul.

Cred că fotografiile vor complecta explicaţiile mele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.