Lecție de istorie

strbarabasbelaÎn domeniul urbanismului şi al utilităţilor Aradul anilor ’30 ne mai dă o lecţie. Primarii Dr. Ioan Ursu 1933-1935 şi Dr. Romul Coţioiu 1935-1937 au impus Societăţii Anonime de Telefoane să-şi construiască canalele pentru cablurile cu care în primăvara lui 1937 se inaugura, în provincie, prima centrală modernă de telefonie automată urbană cu 4 numere din România.

Modernizarea Aradului a fost concepută fără a se urâţi faţadele palatelor cu care înaintaşii noştri se mândreau. Modernizarea, cablurile din fibră de sticlă, iată, pot face casă bună cu canalul ce împlineşte 73 ani.
Cu surprindere am descoperit, accidental, pe strada din fotografie un cablu ce făcea o buclă din canalul descoperit.
canaltelefonie

Abordez lucrătorul ce realiza lucrarea, de la care am aflat:

-Este un cablu din fibră de sticlă ce alimentează nevoile de internet ale unor birouri de pe stradă. Cablul traversează, în canalul de telefonie, o distanţă apreciabilă, din faţa Primăriei până aici şi merge mai departe. Din acest canal sunt alimentate blocurile şi casele cu utilităţile necesare.

Iată stimaţi arădeni, o lecţie din care ar putea învăţa cei ce eliberează autorizaţiile de montarea cablurilor, dar şi proprietarii acestor cabluri. Un cablu tras prin canal subteran are multiple avantaje, aduce profit municipalităţii care poate închiria spaţiul, operatorii utilităţilor au soluţia optimă pentru protecţia şi siguranţă instalaţiilor.

Ce frumos ar fi oraşul acesta fără cabluri, ţevi galbene cu gaz, cofrete ordonate cu capacele ce închid instalaţiile electrice.

Modernizarea oraşului este vitală, dar nu cu ori ce preţ.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.