Aradul prost – ce ar trebui să facem să nu mai fie așa

Acest articol nu califică nici locuitorii orașului, nici pe cei care îl administrează. De fapt pe cei care îl administrează îi descalifică.

Capitolul 1. Smart siti bre, nu pricepi? Oraș d’ ăla, dăștept!

Suntem în 2018 iar conceptul de oraș inteligent – smart city, cum le place administrațiilor să denumească conceptul  – este o pură teorie venită din altă lume pentru cei care sunt plătiți să conducă acest oraș.  Simt ei că e ceva important dar o tratează ca pe o religie străină. Un fel de budism sau șintoism, ceva care în altă parte a lumii dă rezultate, dar numai acolo. Le avem noi pe ale noastre, nu ne trebuie conceptele altora. Oricum nu le înțelegem.

Acum probabil credeți că aceasta este o critică la adresa primarului. Nu. Este o critică la adresa întregii administrații, care nu reușește să țină pasul cu vremurile. Administrația orașului nu înseamnă un om, înseamnă sute de oameni. Sutele de oameni care lucrează la Primăria Oradea, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu sau Cluj, au reușit să schimbe în bine situația orașelor lor. Noi cu aceste orașe ar trebui să ne comparăm. Din păcate suntem tot mai departe de ele.

Orașul inteligent nu este nici o religie, nici un panaceu pentru problemele urbanistice. Problema administrației noastre este că nici prea știe despre ce este vorba. Poate vede că orașul se simte tot mai rău, dar nu știe dacă trebuie să se roage la cineva sau să îi dea ceva medicamente.

În următoarele articole dorim să clarificăm elementele de bază ale unui oraș inteligent și măsurile concrete, punctuale, aplicabile în Arad.

Vom vorbi despre transport, despre clădiri, despre iluminat, despre școli, despre servicii publice și vă prezentăm studii de caz care sunt implementate, în majoritatea lor, în foste țări comuniste. Nu în Singapore, nu în Dubai. Nu vom zbura cu drone printer zgârie-nori. Vă vom prezenta idei  și soluții tehnice ce se pot implementa mâine în Arad, pentru care ar fi și bani, și expertiză tehnică aici, loco.

Dacă facem o analiză a diferitelor componente ale unui oraș inteligent, vom ajunge la o concluzie simplă: cu foarte puțini bani în Arad putem avea niște rezultate spectaculoase pentru simplul fapt că nu este implementat aproape nimic. Orice pas, oricât de mic, va fi benefic. Chiar și o dungă vopsită corect pe asfalt.

Oras inteligent

Există un document oficial al al MCSI care se numește Ghidul Smart City pentru România. Deci documentație de urmat ar fi. hai să vedem cum stă Aradul conform acestui document:

  • Sistem de guvernare/învățământ inteligent – putem plăti impozite online, unele școli au catalog electronic. Atât.
  • Sistem de sănătate inteligent – doar clinicile particulare au servicii inteligente la nivel incipient
  • Infrastructură inteligentă – nimic
  • Cetățeni inteligenți – decideți dumneavoastră. Glumim. Nu se referă la coeficientul de inteligență a cetățenilor ci la mijloacele de care dispun cetățenii pentru a interacționa inteligent cu orașul. Aplicații de mobil, portaluri de Internet, carduri de identificare sau plată, etc. Nu avem nimic. Aplicația dezvoltată de Primărie nu funcționează la data scrierii acestui articol.
  • Sistem de siguranță inteligent – nimic
  • Tehnologie inteligentă – nimic
  • Mobilitate inteligentă – plata parcării prin SMS, plata biletelor de transport în comun prin aplicație, date în timp real urcate pe Waze de către administrație (conform declarațiilor administrației, în practică nu se verifică)
  • Energie inteligentă – nimic. Luminile stradale cu LED nu înseamnă inteligență. Înseamnă doar consum mai redus.
  • Clădiri inteligente – nici o clădire publică nu este inteligentă, nici cele noi sau reabilitate

Din câte vedeți, practic nu avem nimic în Arad. Este loc oricât pentru a face ceva util.

În articolele următoare vom lua la rând pașii pe care ar trebui să-i urmeze administrația pentru a implementa soluții simple, care să ne facă să ne simțim de parcă am locui într-un oraș. Inteligent, dacă se poate.

Fiți pe fază! Urmează: Sistemul de guvernare/învățământ inteligent.

3 Replies to “Aradul prost – ce ar trebui să facem să nu mai fie așa

  1. Bravo pt inițiativa! Astept cu nerăbdare urmarea pe hîrtie dar mai ales în viața. Este cu siguranta o nouă etapă a lui Pro Urbe .

  2. Începutul mi-a adus aminte de vizitele lui nea Nicu în Coreea și de dezastrul ce a venit peste noi după aia. Primarul nostru merge în Japonia. Se pare că, în general, nu ne priesc asiaticii.

    O singură întrebare despre conținut.
    Aplicația de plată a parcării … se pune la cetățeni inteligenți ?

    PS
    Primăria Arad zice că raportează / actualizează zilnic, pe Waze (da, știu, nu e aplicația ei) situația lucrărilor din municipiu.

  3. Aplicația de plată prin SMS și aplicația de plată a biletelor de transport în comun se pune la mobilitate inteligentă. La fel și Waze. Am actualizat articolul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.